søndag 12. august 2012

En farligere verden?

Sommerens bortimot første solskinnsdager (i august!) taler ikke akkurat for heftig bloggaktivitet, men ach, man slutter jo ikke å tenke fordi. Tanken har slått meg mange ganger før i ulike situasjoner, men å sette ord på alt har jeg ikke tatt meg bryet med før nå. Men tanken som slo meg er - har verden blitt farligere, eller har vi blitt en generasjon paranoide?

Vi så her om kvelden en eller annen gammel 80-tallsfilm, og den var ikke mer minneverdig enn at jeg allerede har glemt hvilken det var. Men det som slo oss, og som vi diskuterte etterpå, er hvor mye mer nakenhet det var i filmer før. Her er nok mange steilende uenige, iallefall etter dagens oppfatning av at det er sex på alle kanter i alle medier til enhver tid. Men det er en annen type sex. Enten det er Baywatch, Miami Vice, Silke, eller gode gamle 80-tallsfilmer, var det generelt mer, og en annen type, nakenhet. Det var normalt med utilslørte pupper, damer i minimale bikinier, heftige sexscener. SÆRLIG pupper. I hvadetnåennvar for film vi så, vil jeg påstå det var flere damer med bare pupper, enn påkledde. (Nei, det var ikke en pornofilm...)
Å vise en pupp eller fortrinnsvis to, var da mye mindre skummelt før? Mødrene våre solte seg alltid toppløse, uten blygsel for forbipasserende, gjerne hele venninnegjengen sammen (til stor glede for en av de andre mødrenes yngsre sønner, som fikk sitt livs sjokk da han spurte mamma om å få se puppene hennes, og fikk hele hylla rett i fanget. Så store pupper hadde han aldri sett før, og han spurte aldri igjen)

Sosiolog og samfunnsforsker Tormod Øia har kalt oss en kjedelig generasjon. Vi er velfødde, uengasjerte, og satser på det trygge. På gode, stabile jobber, sosial trygghet og god økonomi. Vi bryr oss ikke om internasjonale kriser og vi vil helst ikke ha noe særlig mer innvandring. Vi har blitt generasjon status quo, der søte, uskyldige Justin Bieber er den største helten av dem alle. (Hele artikkelen finner du her: bit.ly/MjHoBO)  Min generasjon, og generasjonen før meg, vokste opp med en tungeflikkende Gene Simmons, helter i lakk og lær, smått djevelske og uforlatelig sexy. Som ulven Titi Suru i Rock'n roll wolf, som nok har smeltet mang en piketruse. Filmstjerner i bar overkropp, barske, sexy menn, skitne og grove som tok for seg av det de kunne og sjarmerte filmheltinnene i senk og seng. Mange spilte de på sex, på det litt farlige, skitne, ulovlige. Samtidig var vi den siste generasjonen som kunne sitte på bestefars fang, uten at noen tenkte pedo.

Vi var like gjerne med pappa i herregarderoben i svømmehallen, som mamma. Eller pappa fulgte oss på do om det trengtes. Jeg var alltid den raskeste til å krype opp i nærmeste manne-fang når det var besøk (Haha, se der, akkurat som morsi', spøkte de voksne). Vi kunne snakke med naboen, eller menn i forbipasserende biler som spurte etter veien, eller gi en klem til en mann, uten at noen automatisk tenkte "pedogris". Hvor gikk det galt? Var det Bjugn-saken som utløste denne panikken og plutselige seksualiseringen av enhver situasjon hvor søt liten uskyldig pike og voksen (potensielt skummel) mann omgikkes? Var det Baneheia-drapene? Var det de mange forsvinningssakene som innebar unge jenter? Jeg har inntrykket av at terskelen for å mistenkeliggjøre, sende varselsmeldinger, eller advare andre om at "noen" er litt tvilsomme og potensielt skumle, er lavere enn før. Vi mistenkeliggjør enhver mann som en potensielt pedofil overgriper, og jeg har selv hørt fedre og bestefedre fortelle at de ikke lenger tør å gi barna eller barnebarna en klem eller la dem sitte på fanget så lenge noen kan se det. Selvsagt er det bra at terskelen for å melde fra er lavere, for å redde de mange som nok sliter med overgrep i nære kretser, men samtidig skal vi da ikke farliggjøre alt og alle over en lav sko?

Det skrikes ulv, ulv over seksualiseringen av dagens samfunn, med lettkledde musikkvideoer, realityprogrammer hvor man helst skal pule så mange som mulig før dagen er omme, fjortisjenter i minimale antrekk, seksåringer med sminke, barnetøykolleksjoner for småpiker i skinn og leopardmønstre. Med unntak som Lady Gaga og Madonna, er derimot popmusikken og filmbransjen blitt uskyldigere enn noen gang. Ingen kunne i dag laget sexscener i norsk film som Wam og Vennerøds "Hotel St. Pauli". I stedet har vi søte pusegutter og boybands som skarp kontrast til de mer spekulative realityseriene som Paradise Hotel og Jersey Shore. Det er blitt en kommende generasjon som skal beskyttes ihjel for alt som er farlig, og heller vokse opp med urealistiske forbilder i sukkersøte smågutter med abortmotstand og kristenfundamentalisme i ryggmargen. På den andre siden skal alt bli mer sexy, og ja, det fokuseres enormt på sex og det å være sexy, selv fra de er alt for alt for unge. (Min lillesøster kom hjem da hun var 11 og spurte hva en dildo var. Venninna hadde nemlig kjøpt en. Jeg visste ikke hva det var før jeg var 15). Men samtidig ødelegges det som en gang var normalt og trygt og ufarlig - det å kunne få en klem av onkel eller bestefar eller noen trøstende ord når man slo hull i knærne. Det kommer til å vokse opp en fullstendig seksuelt forvirret generasjon, som har blitt fortalt at bestefar er farlig, men vær så sexy som du kan, ellers vil ikke gutta like deg. Og på et eller annet punkt vil frigjøringa fra sin spede start på 50-tallet gå på en smell, hvor vi samtidig som vi er sexy, må knipe igjen og passe oss. "Alle" menn er potensielt farlige rovdyr, vi må passe oss for dem, ellers blir vi spist. Gutter rettferdiggjør sin "dyriske natur" med at jenter innbyr til voldtekt all den tid de går i minimale skjørt og korte topper. Et komplisert tema, hvor den ene siden effektivt slår ihjel den andre.

Vært sånn, eller blitt sånn? Og hvorfor? Hvorfor kriminaliseringen og farliggjøringen av uskyldige situasjoner gjennom å ilegge dem en seksuell undertone som i de fleste tilfeller ikke er der, samtidig som vi mer eller mindre bevisst oppfordrer små piker til å være sexy og vampete - og så feil som det enn er selv om enkelte gutter hevder det, "rettferdiggjøre" voldtekt? Har verden faktisk blitt farligere, eller har vi gjort den farligere selv?



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar